SELKOKIELINEN PUHE MAAHANMUUTTAJIEN JOULUJUHLASSA
15.12.2006 SAVONLINNAN KRISTILLISELLÄ OPISTOLLA

Teuvo V. Riikonen
rehtori

”Rush Bäkhäir”
Arvoisat juhlavieraat!
Olette kaikki lämpimästi tervetulleita yhteiseen juhlaamme.
Täällä opistolla on joka vuosi monta joulujuhlaa. On hienoa, että saimme kutsua myös teidät juhlaan.
Joulu on Suomessa tärkeä juhla. Juhlaan valmistaudutaan hyvin. Jouluun liittyy monia asioita. Tällaisia on joulukuusi, joulukoristeet, hyvä ruoka, yhdessä oleminen ja myös joulun sanoma.
Tämä juhla on valmistettu teille, rakkaat maahanmuuttajat. Te ette ole meille vieraita, vaan ystäviä. Te olette nyt osa Savonlinnaa. Toivomme, että te tunnette miten tärkeitä olette meille.
Meillä on täällä opistolla 6 maahanmuuttaja opiskelijaa. He ovat meille yhtä tärkeitä kuin muut opiskelijat. Myös te olette tärkeitä meille ja Savonlinnalle.

Joulun sanomaan liittyy myös muuttaminen. Joosef ja Maria joutuivat lähtemään Nasaretista Beetlehemiin. Se välimatka on noin 130-150 km. Maria odotti lasta. He kulkivat aasilla ja kävellen. Olen käynyt molemmissa kaupungeissa ja asunut Israelissa noin 3 vuotta.
Silloin oli verolaskenta Beetlehemissä. Kaikki paikat olivat täynnä. He eivät löytäneet  huonetta, missä nukkua. Lopulta he saivat paikan eläinten tallista.
Siellä yöllä, kun oli pimeää syntyi Jeesus.
Jouluna juhlimme Jeesuksen syntymää.
Jeesuksen syntymän jälkeen Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi joutuivat lähtemään Egyptiin. Julma hallitsija Herodes halusi tappaa pienen Jeesus-lapsen.
Jeesus tietää, mitä on olla pakolainen. Hän tietää, miltä tuntuu, kun on pakko muuttaa toiseen maahan. Hän tietää, miten pahalta tuntuu, kun ei ole omaa kotia.

Nyt teillä on koti Suomessa ja Savonlinnassa.
Saatte olla ylpeitä myös kotimaasta, jota ette ole nähneet tai josta olette joutuneet lähtemään.
Täällä Suomessa ette ole meille vieraita, vaan ystäviä.
Toivomme, että tämä joulujuhla voisi kertoa teille tästä.
Oikein hyvää joulujuhlaa teille.
Tervetuloa!