Puhe opiston avajaisissa 9.9.2000

ISÄ MEIDÄN RUKOUS VAI HANHENMAKSADIREKTIIVI?

Isä meidän rukouksessa on noin 63 sanaa. Käskyt selityksineen on noin 230 sanaa ja Amerikan perustuslaissa on noin 2300 sanaa. Mutta älä hätäile - ei tässä kaikki, sillä pelkästään Euroopan Unionin hanhenmaksadirektiivissä on yli 23000 sanaa.

Elämme tietoyhteiskunnassa, jossa informaation määrä on valtava. Meille syötetään päivittäin uskomaton määrä tietoa eri viestintävälineiden kautta. Ydin ei ole siinä onko meillä tarpeeksi tietoa, vaan siinä osaammeko löytää tarpeellisen tiedon kaiken informaatiotulvan keskeltä. Uskonpuhdistaja Martti Lutherin aikana talonpoika sai informaatiota elämänsä aikana yhtä paljon kuin kolmannen vuosituhannen Helsingin Sanomien lukija saa yhdestä sunnuntainumerosta.

Kuinka paljon teillä on opiskelijoita? Tämä on yleisin kysymys mikä kansanopiston työntekijälle esitetään? Kysymys on hyvä, mutta ei ratkaiseva. Vielä tärkeämpi kysymys on paljonko teillä on opintoviikkoja? Tai millaista toimintaa teillä on? Tai mihin te pyritte? Listaan voi myös lisätä mikä on teidän työnne tarkoitus?

Suomalaiseen kansansivistämiseen on yli sadan vuoden aikana kuulunut kansanopistolaitos. Yli 90 kansanopistoa eri puolilla maata ovat merkittävällä tavalla toimineet tiedon jakajina. Niille on vuosien aikana usein soitettu kuolinkelloja, mutta yhä ne elävät keskuudessamme.
Kansanopistot ovat monella tavalla mukana vapaassa sivistystyössä. Monissa niissä on myös ammatillista koulutusta ja ne ovat monella tavalla verkostoituneet tietoyhteiskuntaan. Opistojen lyhytkurssitoiminta tuo merkittävän lisän kansan koulutustarjonnassa. Kansanopistotyössä ydin ei ole suuruus, komeus ja väkimäärä. Ne hoitavat omaa tehtäväänsä omilla alueillaan - joskus pienissäkin puitteissa.
Tänä päivänä Savonlinnan Kristillinen opisto keskittyy tiedonjakamisessaan ja kasvatustyössään musiikkiin, ilmaisu-ja viestintätaitoihin, taiteisiin, raamattukoulutuksen ja moniin muihin aloihin. Se tarjoaa väylän yliopisto-opintoihin avoimen yliopiston kautta.
Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mm. ikäihmisten opintolinja sekä elämys- ja seikkailualan linja.
Kolmannes koulutuksesta on lyhytkursseja. Erilaiset tapahtumat, kokoontumiset, konsertit, juhlat ja monipuolinen yhteistyöverkosto tuo oman lisänsä toimintaan. Koulutusta ja ohjelmaa ei ole pelkästään nuorille, vaan kaikenikäiset ovat löytäneet paikkansa eri kursseilla ja tapahtumissa.

Savonlinnan kristillisen opiston 55 työvuosi on alkamassa. Toivotan uudet opiskelijat lämpimästi tervetulleeksi taloon. Te itse olette päättämässä ja ratkaisemassa millainen tästä vuodesta tulee. Me henkilökunnassa korostamme luovuutta ja teidän omia taitojanne. Te olette jo aikuisia tai aikuiseksi kasvamassa. Teidän pitää itsenäistyä. Tehdä omat valinnat ja kantaa niistä myös vastuu. Me haluamme olla tukemassa teitä.
Tervetuloa.

Toivotan tervetulleeksi työyhteyteen myös uudet opettajat ja muut yhteistyötahot. Opistomme elää monella tavalla mukana muutoksessa. Haastamme eri yhteistyötahot mukaan muutokseen luomaan uutta. Oppimaan ja omaksumaan.
Opistomme uudessa logossa on plussa. Logon tekijä Pia Pirhonen sanoo logosta näin: "Vahvalla tyylitellyllä PLUS-merkillä kuvataan opiston tuomaa lisäarvoa opintoihin ja elämänkatsomukseen."

Aika muuttuu, mutta silti tietyt asiat säilyvät.
Yksi tarve on olemassa.
Tarvitsemme elämäämme lisäarvoa.
Kansanopiston tehtävä on sivistää monella tavalla. Muunmuassa kertomalla, että olennaisen ymmärtämiseen ei tarvita yhtä paljon sanoja kuin Euroopan Unionin hanhenmaksadirektiivin selvittämiseen.
Isä meidän rukous riittää.

Teuvo V. Riikonen
rehtori

Puhe opiston avoimissa alkajaisissa 9.9.2000