Rehtori, kirjailija
Teuvo V. Riikonen

AVAJAISPUHEENVUORO 2. KRISTILLISEN KIRJAN PÄIVIEN AVAJAISISSA
SAVONLINNAN LINJA-AUTOASEMALLA 15.6.2001

Kirjoista et milloinkaan onneasi saa, mutta omaan itseesi ne sinut johdattaa.
Kaikki mitä tarvitset, tähdet, päivä, kuu, valo, josta uneksit sinuun piiloutuu.
Tieto, jota kirjoista olet etsinyt, loistaa joka lehdeltä sisältäsi nyt.
Herman Hesse: Huilunsoittaja

Savonlinnassa järjestettävät toiset kristillisen kirjan päivät ottavat vasta ensiaskeleita. Viime vuonna Savonlinnan kristillisellä opistolla aloitetut päivät ovat tänä vuonna jalkautuneet kansan keskuuteen. Uskonpuhdistuksen yksi periaate oli tuoda kansalle kristinuskon sanoma sen omalla kielellä. Siihen periaatteeseen sopii hyvin se, että kristillinen kirja tuodaan kansan keskuuteen.
Kristillisen kirjan päivillä on esillä ja myytävänä arviolta 6000-7000 kirjaa. Sen lisäksi neljässä paikassa on kristilliseen kirjaan liittyviä näyttelyjä. Perjantai-iltana Pikkukirkossa tämän seutukunnan kirjan ja runon ystävät lausuvat kristillistä runoutta. Lauantai-iltana Kristillisen opiston Wanhan pappilan Agricola-salissa on kirjailijoiden ja lukijoiden yö. Siinä paikkakuntalaiset kirjailijat kertovat omista kirjoistaan ja mukana on myös itä-suomalainen palkittu kirjailija Eeva Tikka. Sen lisäksi opistolla on Raamattu- ja katekismuspäivät. Kun viime vuonna yhteistyötahoja oli noin 15 tänä vuonna noin 30 tahoa tuo oman panoksensa päivien onnistumiseksi.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 300 vuotta vanhan virsikirjan syntymisestä. Uusi katekismus on otettu käyttöön, kristillinen kirja on ollut monella muullakin tavalla esillä. Juuri näihin on valmistumassa useita uusia rippikoulukirjoja, jotka ovat osaltaan viestittämässä eteenpäin kristinuskon sanomaa uusille sukupolville.
Savonlinna on kulttuurikaupunki. Book town hanke on loistava esimerkki, siitä että kaupunki voi löytää uusia puolia kulttuuritarjonnassaan. Kristillisen kirjan päivien järjestäjä Savonlinnan kristillinen opisto on vapaata sivistystyötä harjoittava koulutuslaitos.
Vapaaseen sivistystyöhön on aina kuulunut uusien urien aukaiseminen. Siihen on kuulunut niin aatteellisuus kuin dynaamisuus. Kristillisen kirjan päivät haluaa omalta osaltaan olla palvelemassa Savonlinnan kulttuurikaupunki hanketta mutta myös edistämässä hyvän kirjallisuuden asemaa ja sen levittämistä.
Paras tapa on ostaa hyvä ja lukea sitä.
Kirja elää omaa elämäänsä.
Parhaat kiitokset kaikille yhteistyötahoille kristillisen kirjan päivien järjestelyistä.
Tervetuloa toisille kristillisen kirjan päiville.
"Tieto, jota kirjoista olet etsinyt, loistaa joka lehdeltä sisältäsi nyt"