Savonlinnan Rintamaveteraanien 40-vuotisjuhla sunnuntaina 23.1.2005 Savonlinnan seurakuntakeskus

Savonlinnan kaupungin tervehdys
Teuvo V. Riikonen
kaupunginhallituksen jäsen

ARVOISAT SAVONLINNAN RINTAMAVETERAANIEN
40-VUOTISJUHLAVIERAAT

Suomi on vapaa maa. Vapaassa maassa on myös mielipiteen ilmaisun vapaus.
Ilman tuota vapautta elämisemme olisi paljon ahtaampaa. Viime aikoina on paljon keskusteltu asevelvollisuudesta. Keskustelu on jumittunut kahteen
vaihtoehtoon: joko asevelvollisuus tai puhdas ammattiarmeija. Onpa koko armeijan lakkauttamistakin ehdotettu.
Armeijoiden ammattilaistuminen Euroopassa ja muualla maailmassa luo paineita keskustella myös Suomen puolustusjärjestelmästä, joka nojaa yleiseen asevelvollisuuteen. Suomen lisäksi siitä pitävät kiinni Euroopassa Kreikka, Kypros ja Turkki.
Tutkija Arto Nokkalan mukaan ”Suomalainen sotilaspoliittinen kulttuuri on kuitenkin vastustuskykyinen kansainvälisille muutospaineille”. Toisen tutkijan Kari Laitisen mielestä ”asevelvollisuudella on vahva side myös suomalaiseen siviiliyhteiskuntaan. Armeija on sotalaitos, mutta myös kasvattaja ja luo tasa-arvoa”.
Perinne on pitkä, sillä asevelvollisuus luotiin 1870-luvulla Suomen ollessa osa Venäjän keisarikuntaa. Kun lakia käsiteltiin asevelvollisuusvaliokunta kirjasi mietintöön ”Asevelvollista väkeä älköön vietäkö muihin sotiin kuin semmoisiin, jotka yhteinen kansakin käsittää synnyinmaan omia etuja koskeviksi…” Näin siis yli 130-vuotta sitten.
Yli 60 vuotta sitten ei ilmeisesti ainoastaan keskusteltu. Silloin piti myös toimia ja lähteä. Silloin suomalaiset miehet ja naiset hoitivat velvollisuutensa. Silloin maata puolustettiin yhdessä. Silloin tuhannet maksoivat meidän vapaudesta – myös sananvapaudesta hinnan omalla hengellään.
Monet myös menettivät terveyden.
Mutta lopputuloksen me tiedämme. Mutta emme ainoastaan me.
Palvellessani YK:n rauhanturvajoukoissa lähi-idässä 1980-luvun lopulla keskustelin monien sekä Israelilaisten että arabien kanssa Suomen sodista.
Monissa keskusteluissa tuli esille noiden ihmisten syvä kunnioitus suomalaisia kohtaan. Pieni maa selvisi suuren vastavoiman edessä. Suomi säilytti itsenäisyyden. Tästä me nuoremmat sukupolvet olemme teille arvoisat veteraanit kiitollisia.
Arvoisa Savonlinnan Rintamaveteraanien 40-vuotisjuhlaväki.
Esitän Savonlinnan kaupungin ja kaupunginhallituksen puolesta kunnioittavan tervehdyksen ja parhaimmat onnentoivotukset teidän juhlaanne.
Suomi on vapaa maa ja sitä kannattaa puolustaa.