teuvovriikonen.fi - haastatteluja

Savonmaa 18.10.2012

Suomi ollut YK:n rauhaturvaamisen ”suurvalta”

Teuvo V. Riikonen palasi viikonvaihteessa Yhdysvalloista, missä hän osallistui poliittisten puolueiden edustajana YK:n yleiskokoukseen. Vierailu osui mielenkiintoiseen ajankohtaan, jolloin käytiin viimeisiä kampanjapäiviä Suomen jäsenyydestä YK:n turvallisuusneuvostoon. Tänään torstaina asiasta äänestetään YK:ssa.

-Kilpailu turvallisuusneuvoston vaihtuvista paikoista on kovaa, ja menestyminen vaaleissa edellyttää aktiivista ja usean vuoden kampanjointia. Sitä on käyty diplomaattitasolla hyvinkin aktiivisesti. Muun muassa presidentti Martti Ahtisaari on ollut voimakkaasti mukana, Riikonen kertoo.

Suomella on hyvä maine rauhanturvaajana ja naisten tasa-arvon edistäjänä. Maatamme on markkinoitu myös menestyksekkäällä koululaitoksella.
-Suomi onkin ollut rauhanturvaamisen ”suurvalta”. Kun Suomi hyväksyttiin 1955 YK:n jäseneksi, osallistuimme ensimmäistä kertaa kansainväliseen operaation heti seuraavana vuonna Suezilla, minne lähetettiin 450 miestä. Suezin kriisin jälkeen olemme olleet mukana lukuisissa operaatioissa, Teuvo V. Riikonen selvittää. Hän itsekin on ollut pariin otteeseen rauhanturvaamistehtävissä, 1980-luvun lopussa Golanilla ja 2008 Afganistanissa..

Suomen rinnalla turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenen paikasta ovat kisaamassa Australia ja Luxemburg.
YK:n turvallisuusneuvostolla on vastuu kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä. Peruskirjan mukaan turvallisuusneuvoston on järjestäydyttävä siten, että se voi jatkuvasti toimia. Turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsentä (Iso-Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat) ja kymmenen vaihtuvaa jäsentä.