teuvovriikonen.fi - haastatteluja

 

Riikonen tulkkaa Paavalia tämän ajan kielelle

Päivi Luostarinen

Teuvo V. Riikonen palasi viiden viikon vaellukselta Santiagon tieltä Espanjasta. Pian sen jälkeen hän julkaisi tuoreimman kirjansa, Ave, Pave! Alaotsikkona Paavali iki- ja nykynuorille. Kirja
oli valmis jo ennen keväistä pyhiinvaellusta.
Tämä on Riikosen 17. kirja. Kirjailijana hän on vaeltanut hengessään omaa ihmisen ja kristityn polkuaan ja kirkastanut sitä lukijoilleen teoksissaan.

”Korintin keikka oli myös siinä mielessä mielenkiintoinen, että siellä Paavali aloitti uuden työmuodon, kirjeiden kirjoittamisen muilla paikkakunnilla oleville seurakunnille.” Riikonen kirjoittaa kirjassaan.
Siinä missä Paavali aloitti uuden julistamisen muodon myös Riikonen on kirjansa toteuttamisella tehnyt samaa tässä ajassa. Hän tuo 2000 vuoden takaisen Paavalin tähän aikaan ja etsii tämän ajan ilmaisua niin sanallisesti kuin sanan ja kuvan yhteispelillä. Yhteistyökumppanina kirjassa on kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Pekka Rahkonen.

”Mutta ei hän ollut pelkästään ympäristön ja kulttuurin tuote. Hänellä oli myös voimaa eli poweria. Sen hän oli saanut itseltään Herralta Jeesukselta Kristukselta ( Gal 1:8-12). Vapahtajalta, joka räjäytti Saulin elämästä lian pois ja teki hänestä Paavalin.”
Siinä missä Paavali koki puhdistumisen Riikosen yksi aikaisempi kirja  ”Armollinen erämaa” vei lukijansa kohti kirkkautta ja auttoi lukijaa kohtaamaan itsensä uudella tavalla ja löytämään armollisen Jumalan myös uudella tavalla.

Riikonen kirjoittaa Paavalin matkasta Mysian, Lyydian ja Fryygian alueelle, joka oli vuonna 137 eKr. perustettu ja jota kutsuttiin hallitusmiehen mukaan nimellä ”Asia Proconsularis”, Alueen pääkaupunki oli Efesos. ”Matka ei kuitenkaan ilmeisesti mennyt aivan suunnitelmien mukaan, koska ”Pyhä Henki esti heitä julistamasta sanaa Aasiassa”.”
Avatessaan Paavalin maailmaa iki- ja nykynuorille Riikosellakin tuntuu olevan Pyhän Hengen ohjaus työssään. 20 vuoden työ Paavalin elämän tutkimuksessa on mahdollistanut sen tuomisen ”löysin rantein” tämän ajan muotoon ja tämän ajan kielelle menettämättä oleellista Paavalin välittämästä sanomasta.
-Paavali oli aikansa radikaali. Hän toi viestiä siitä, että kaiken voi saada armosta anteeksi, Riikonen sanoo.

Teuvo V. Riikonen kertoo tulkanneensa Paavalin sanomaa tekstiviestisukupolvelle. Hänen oma kirjoittamisprosessinsa ei ole kuitenkaan yhtä ajatusten virtaa ja sanojen suoltamista niin kuin usein tämän päivän chattaily tai facebook-kirjoittelu ovat. Tutkittuaan aihettaan hän vetäytyy esimerkiksi viikoksi ulkomaille, mökille tai helsinkiläiseen kirjailijatalo Villa Kiveen kirjoittamaan. Päivärytmikin on hyvin kurinalaista, aamulenkin, aamukahvin, kirjoittamisen ja aterioiden kesken.