teuvovriikonen.fi - haastatteluja

Haastattelut:
Itä-savo 17.3.2015

Nato ei ole Riikoselle mörkö

Teuvo V Riikonen korottaisi Suomen puolustusmäärärahoja.
Puolustusliitosta pitää keskustella, mutta vielä ei ole aika liittyä siihen.

Eduskuntavaalit 2015
Jaana Hänninen
Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas ja puolueen toinen varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen on sitä mieltä, että Suomen Nato-jäsenyydestä pitää keskustella ja että siinä keskustelussa pitää kuunnella sotilasasiantuntijoita.
–En haluaisi Naton olevan mörkö. Natosta keskustelu ei kuitenkaan vielä tarkoita, että siihen pitää liittyä tai että siitä pitäisi järjestää kansanäänestys jo alkavalla hallituskaudella, Riikonen tarkentaa.
–Mielestäni ykkösvaihtoehto tässä vaiheessa on huolehtia Suomen omien puolustusvoimien resurssien riittävyydestä, lisätä puolustusmäärärahoja.
Samaan lopputulokseen tuli viime syksynä Ilkka Kanervan (kok.) johtama parlamentaarinen maanpuolustuksen selvitysryhmä, joka oli vasemmistoliittoa lukuunottamatta yksimielinen.
–Jotain tilanteesta kertoo se, että vihreätkin olivat mietinnön takana eivätkä halua laittaa kukkaa kiväärin piippuun, Riikonen sanoo.

Riikonen on päättyvällä vaalikaudella kuulunut parlamentaariseen maanpuolustustiedotuksen suunnittelukuntaan, joka seuraa kansan tuntoja maanpuolustuksesta. Viime vuonna yli puolet kansasta halusi korottaa maanpuolustusrahoja, ja myös Nato-jäsenyyden kannatus nousi 30 prosenttiin.
–Me olemme tajunneet, että Venäjä pullistelee. Vaikka Suomella on Venäjän 14 rajanaapurista parhaat välit Venäjään, täytyy meidän  ratkaista, miten tätä maata puolustetaan, jos meidän suvereniteettimme on uhattuna.
Uhka voi tulla myös muualta kuin Venäjältä.
–Enää eivät vain valtiot sodi valtioita vastaan, vaan erilaiset ryhmittymät sotivat valtioiden sisällä. Uhkan voivat muodostaa esimerkiksi valtavat pakolaismassat, jos ne lähtevät vyörymään Pohjois-Afrikasta kohti pohjoista.

Kaikkia sotia ei enää käydä kumisaappaat jalassa ja pakki selässä.
–Kyber-sota voi olla ohi neljässä tunnissa. Se iskee tietojärjestelmiin, tuhoaa lentokentät ja muut logistiset solmukohdat. Suomen armeija tietää tämän ja on varautunut siihen.
Sotien luonteen muuttuminen on yksi syy, miksi Riikonen tahtoisi riisua Natolta mörkö-roolin.
–Nato-mörkö johtuu siitä, kun Nato on niin amerikkalaisvetoinen. Suomalainen sissi ajattelee, että kyllä lapiolla pärjätään.

Presidentti Sauli Niinistö on kannattanut ajatusta EU:n armeijasta. Riikonen muistuttaa, että EU:lla on jo nopean toiminnan joukot. Se ei poista tarvetta keskustella Naton roolista, koska osa EU-maista on Naton jäseniä ja osa ei.
Riikonen on itse ollut Afganistanissa suomalaisissa kriisinhallintajoukoissa, jotka olivat osa Nato-operaatiota.

Juttusarjassa haastatellaan Kaakkois-Suomen vaalipiirin eteläsavolaisia kansanedustajaehdokkaita.

Teuvo V Riikonen
Syntynyt vuonna 1960 Tuusulassa, teologian maisteri, pastori.
Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja.
Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja, kirjailija.
Ollut YK:n rauhanturvajoukoissa ja kriisinhallintajoukoissa kolme kertaa, 1987–1988 Golanilla, 2008 Afganistanissa ja 2014 Libanonissa.
Perhe: Naimisissa, neljä aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi.

Minun vaaliteemani
1Turvallisuus ulottuu myös huolenpitoon niiden perusturvasta, jotka eivät itse itseään puolusta.
2Valtion byrokratiasta voisi säästää miljoonia, kun lopetettaisiin ihmisten kiusaaminen turhilla säädöksillä.
3Kaakkois-Suomen kehittämistä kannattaa ideoida miettimällä logistiikan muuttumista. Kirjeiden sijaan posti kuljettaa paketteja, ja uudenlaisten pakkausmateriaalien kehittäminen ja valmistaminen voisi tuoda työtä. Jos Parikkalan rajanylityspaikka avataan, voidaan toteuttaa poikittaisrata itärajalta Vaasaan.