teuvovriikonen.fi - haastatteluja

KRISTILLISDEMOKRAATTINEN VIIKKOLEHTI lokakuu 2010

Teuvo V. Riikosen mielestä hyvinvointivaltio Suomessa voidaan aina vain pahemmin.

Viidenkympin rajapyykille tullut savonlinnalaisvaltuutettu ja KD:n varapuheenjohtaja  tunnetaan terävänä sanankäyttäjänä.
16 omaa kirjaa ja sadoittain kolumneja, pakinoita ja lehtikirjoituksia tehnyt Riikonen näkee  24/7-mediajulkisuudelle ja tauottomalle viestinnälle rakentuvan suomalaisyhteiskunnan kriisiytyneen.
Riikosen mielestä tilannetta pahentaa entisestään, ettei ongelmasta liiemmin edes puhuta.
– On helpompi arvioida yhteiskunnan tilaa numeroin ja taloustilastoin kuin henkisen pahoinvoinnin mittarein, toteaa Riikonen.

Yhteisöllisyyden sijaan näennäisosallistumista

Asiasta paljon kirjoittaneen Riikosen mukaan itsekkyys ja nautinnonhalu, oman edun tavoittelu ja pakonomainen tarve tulla esiin ja näkyä ovat hävittäneet suomalaisuuteen aiemmin kuuluneen yhteisöllisyyden.
Tilalle on tullut verkossa tapahtuva näennäisosallistuminen ja kaikkialle ulottuva keskustelukulttuuri. Siinä tärkeää ei niinkään ole itse sanoman sisältö kuin se, että saa oman äänensä kuuluviin.
– Jos tämän viestinnän pääasiallinen anti on kertoa Facebookissa, että 
menen juuri bussilla töihin tai että olen parhaillaan vessassa, voi  
kysyä, onko se oikeasti keskustelua?
Asialla on Riikosen mielestä vakavampikin puolensa.
– Sosiaalisen kanssakäymisen pintapuolistumisen ja verkkoon siirtymisen ohella myös tiedosta ja sen hankinnasta sekä käsittelystä on tullut liukuhihnamaista bulkkitavaraa.
– Ennen asiantuntijana haastateltiin ihmistä, joka oli tehnyt aiheesta väitöskirjan. Nyt asiantuntija on kuka tahansa, joka ensimmäisenä ehtii ja pääsee mediaan sanomaan asiasta mielipiteensä, jonka on nopeasti poiminut Wikipediasta.

Poliitikot median sätkynukkeina