teuvovriikonen.fi - haastatteluja

Itä-Savo 25.2.2015

Laine: Uusi vaalikausi voi olla myöhäinen Parikkalalle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine kannustaa ministeri Lenita Toivakkaa (kok.) ponnistelemaan nyt myönteiseen ratkaisuun.
Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Teuvo V Riikonen uskoo sisäministeri Päivi Räsäsen haluavan turvata Parikkalan rajanylityspaikan mahdollisuudet tulevaisuudessa.

Jaana Hänninen
Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine on huolissaan ennakoinneista, joiden mukaan Parikkalan rajanylityspaikan kehittämistä koskeva päätöksenteko jäisi tulevalle hallituskaudella.
Nykyisen hallituksen Venäjä-ministerityöryhmä käsittelee perjantaina itäliikkuvuusraporttia, johon sisältyy arvio Parikkalan kansainvälisen rajanylityspaikan tarpeellisuudesta. Muun muassa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on arvioinut, että käytännössä asian selvittely jää seuraavalle hallitukselle.
Myös eteläsavolainen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) on arvioinut, että ratkaisua ei nyt saada syntymään. Toivakka itse on sitä mieltä, että Parikkalan rajanylityspaikan kohtalosta päätettäessä pitäisi nähdä Venäjän nykyisen kriisin yli.
Laineen mielestä ratkaisulle on tuhannen taalan paikka, kun Venäjä-ministeriryhmässä on nyt maakunnan oma ministeri eli nimenomaan Toivakka.
–Seuraavassa hallituksessa näihin asioihin vaikuttavaa ministerinsalkkua ei Etelä-Savossa välttämättä ole. Lisäksi Pohjois-Karjala on käynnistänyt aggressiivisen lobbauksen Parikkalan kehittämistä vastaan. Jos ei nyt toimita, voi olla, ettei neljään vuoteen tapahdu mitään, Laine sanoo.
Laine kiittää Toivakkaa siitä, että Parikkala saatiin mukaan itäliikkuvuusselvitykseen.
–Toivottavasti hän onnistuu hoitamaan asian nyt loppuun asti, Laine sanoo.
Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakunnat sekä Parikkalan kunta ja Savonlinnan kaupunki ovat asettaneet tavoitteeksi Parikkalan kansainvälisen rajanylityspaikan avaamisen vuonna 2018.
Pohjoiskarjalaisten vastalobbausta Laine pitää perusteettomana, koska Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntien maanantaina julkistama selvitys osoitti, että Parikkalan rajanylityspaikka ei olisi pois Pohjois-Karjalalta, vaan päinvastoin lyhentäisi myös Pohjois-Karjalaan matkustavien pietarilaisten ajomatkaa.

Rajanylityspaikkoja koskevien asioitten valmistelu kuuluu nykyisessä hallituksessa sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.), joka on myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja.
Kristillisdemokraattien toinen varapuheenjohtaja Teuvo V Riikonen Savonlinnasta kertoo useiden vuosien ajan selvittäneensä Räsäselle Parikkalan rajanylityspaikan vaikutuksia aluetalouteen sekä koko Suomen poikittaisliikenteen yhteyksiin.
–Käsittääkseni Räsänen on lämmennyt Parikkalan rajanylityspaikalle. Uskoakseni hänen tavoitteenaan on jonkinlainen kirjaus, joka antaisi Parikkalalle mahdollisuuden tulevaisuudessa, kun suhdanteet taas kääntyvät nousuun, Riikonen sanoo.
Riikonen itse on sitä mieltä, että ratkaisu pitäisi tehdä tällä hallituskaudella. Hän sanoo toisaalta ymmärtävänsä Parikkalan ylityspaikan toppuuttelijoitten logiikan, kun Venäjän kauppa yskii, matkailu yskii ja Venäjän tilanne on epävakaa.
–Silti pitäisi uskaltaa tehdä riskipäätöksiä, vaikka tilanne näyttää epävakaalta. Suhdanteet tulevat ja menevät. Venäjä ei ole kadonnut mihinkään, ja Pietarin ympärillä on enemmän ihmisiä kuin Suomessa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman (sd.) viestitti maanantaina, että ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) esikunta on suhtautunut Parikkalan rajanylityspaikkaan lämpimästi.

i