teuvovriikonen.fi - haastatteluja

HAASTATTELUT
Toukokuu 2015 / Ilkka ja Pohjalainen

TARJA RIIHIMÄKI

ALAJÄRVI Islamilaisessa maailmassa on menossa samanlainen maallistumisprosessi kuin Euroopassa, ja uskonnon rooli on vähentynyt. Mitä on Lähi-Idän kriisin takana, sitä selvitteli Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja, kirjailija Teuvo V. Riikonen sunnuntaina Alajärvellä.
Hän on toiminut kolme kertaa kriisinhallinta- ja rauhanturvajoukoissa Afganistanissa, Libanonissa ja Golanilla Israelin ja Syyrian loitontamisvyöhykkeellä. Riikonen on matkustanut paljon Lähi-idän maissa ja kirjoittanut kirjat muun muassa Afganistanissa ja Israelista.

– Lähi-Idässä on eletty epädemokraattisten poliisivaltioiden alla, ja samalla eriarvoistuminen on kasvanut. Kun islamilaiset voimat saavat vallan demokraattisilla vaaleilla, voidaan tehdä perustavanlaatuisia muutoksia perustuslakeihin ja jätää vallankahvaan vain islamisteja.
Näin Riikosen mukaan puhdistetaan yhteiskunnasta maallinen demokratia. Tästä esimerkkinä on Egypitin tilanne 2011, jossa muslimiveljeskunta yritti ottaa vallan.
Hän muistutti, että Lähi-Idän kriisi ei ole varsinaisesti uskontojen sotaa, vaikka vainot ovat todellisuutta.

– Taustalla on Lähi-Idän mielivaltainen jakaminen  Britannian ja Ranskan alueeksi ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja Israelin valtion perustaminen toisen maailmansodan jälkeen.
Nyt esiin noussut Isis on toiminnanjohtaja Riikosen mukaan seuraus, kun Irakissa alkoin vallan uusjako, ja sunnit työnnettiin ulos.

– Isis on sunnilainen, joille kaikki muut ovat vihollisia. Tavoitteena on luoda islamilainen valtio, joka Lähi-Idän lisäksi ottaa haltuunsa muun muassa Espanjan ja saapuu Itävallan porteille asti.
Väkivallan tarkoituksena on Riikosen mielestä pelottaa myös omia kannattajia, jossa ideologiasta ei tingitä.
CIA arvioi, että Isisin kannattajia on noin 30 000 ja ainoa, joka pistää kunnolla kampoihin, on ainoa suuri ryhmä, joka jäi ilman valtiota eli kurdit.

Riikonen pohti eri konfliktien syitä.  Yhtenä ongelmana on Israelin ja Palestiinan kriisi ja sen pitkittyminen.
– Ääripäät sanovat ei kahta valtiota tai äkkiä kaksi valtiota.
Syyria/Irak, Isis ovat onnistuneet käytämään juuri sekasortoa hyväkseen. Se ei Riikosen mukaan uhkaa Irania, Turkkia, Saudi-Arabiaa eikä Israelia, mutta Libanon on haavoittuja ja myös Jordania.
Yhtenä pulmana on myös Iranin ydinaseohjelma sekä Libanon, joka sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa.

Hän näki kolme tapahtumaa, jotka ovat vaikuttaneet niin maailman kuin Lähi-Idän tilanteeseen, joista ensimmäinen oli syyskuun 11. päivä 2011, joka muutti maailman.
Kun 15. syyskuuta amerikkalainen rahoituspankki Lehman Brothers joutui yrityssaneeraukseen, alkoi rahoituskriisi ja luottamus rahan voimaan heikkeni.
Kolmas asia vei luottamuksen ihmisiltä auktoriteettien voimaan. Arabikansojen kansannousun katsottiin alkaneen, kun Tunisan presidentin Ben Alin srjäyttämieen johtaneet mellakat puhkesivat joulukuun puolivälissä 2010.