teuvovriikonen.fi - haastatteluja

Itä-Savo 29.10.2010 

Jaana Hänninen
Savonlinna

Kirjailija Jari Tervo heitti television Uutisvuoto-ohjelmassa Raamatun lattialle. Myöhemmin hän selitti, että hänen lestadiolainen uskonnonopettajansa paiskoi Raamattua lattiaan osoittaakseen, että se on ihmisten kirjoittama kirja.
Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen ei heittäisi Raamattua lattialle. Syy siihen ei ole pelkästään uskonnollinen, vaikka ihmisten kirjoittama Raamattu onkin hänelle Jumalan ilmoitusta.
Riikosen mielestä uskontoja pitää kunnioittaa myös maallisista syistä. Hän oli Afganistanin kriisinhallintajoukkojen sotilaspappina, kun Tanskan Mohammed-pilapiirroskohu kiristi muslimien ja pohjoismaiden välejä. Riikonen meni ruotsalaisen kollegansa kanssa Mazar-i-Sharifin siniseen moskeijaan tapaamaan mullahien päämiestä.
– Irtisanouduimme pilapiirroksesta ja ilmoitimme kunnioittavamme kansaa, uskontoa ja kulttuuria. Tilanne laukesi.
Riikonen pitää tarkasti erillään maalliset ja hengelliset asiat. Hän ei käytä uskontoa politiikan teon välineenä. Kristillisdemokraattien politiikkaan kristinusko kytkeytyy arvomaailman kautta.
– Puolue ei kasta, vihi eikä hautaa.  Kristillisdemokraattien aate on, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita täysin riippumatta siitä, tuottavatko he yhteiskunnalle hyötyä vai eivät.

-------------------

Riikonen ei halua sukupuolineutraalin avioliittolain vastustamisesta puolueelleen ainoaa vaaliteemaa eduskuntavaaleihin.
– Asiasta on tehty suhteettoman suuri. Maailmassa on myös muita oikeita ongelmia. Jotkut ihmiset syövät nälkäänsä heinää, eivätkä lapset pääse kouluun. Ja täällä pitäisi jokaisella Säämingin isännällä muka olla mielipide homoliitoista, Riikonen sanoo.
Lisäperspektiiviä ajatteluun kannattaa Riikosen mielestä mieluummin hakea vaikka maailmanlaajuisista megatrendeistä. Yksi trendi on se, että islaminusko leviää huimaa vauhtia. Toinen on se, että ihmiset yhä enemmän muuttavat maasta toiseen. Kolmas on väestön ikääntyminen, neljäs on asutuksen keskittyminen kaupunkeihin ja viides on kristillisten karismaattisten liikkeiden leviäminen.
– Nämä asiat vaikuttavat elämään myös Säämingissä. Emme voi elää niistä piittaamatta.
Yhteiskunnan pitää Riikosen mielestä reagoida megatrendeihin hallitusti. Islamislaisista vain muutama prosentti kuuluu ääriliikkeisiin, mutta islamilaisuuden levitessä myös ääriliikkeet kasvavat.
– En ehdota mitään, mutta ennustan, että 10–20 vuoden kuluttua Suomessa on islamilainen kansanopisto. Kansanopistot syntyvät, kun on sivistystarve ja edellytykset koulutuksen järjestämiseen. Koulutuksella myös estetään radikalisoitumista.
Riikonen on vakuuttunut, että suuri osa maailman ongelmista ratkeaisi, jos etenkin tytöt ja naiset saataisiin kaikkialla maailmassa koulutettua.
Riikonen täyttää 50 vuotta ensi tiistaina. Varsinaisena merkkipäivänään hän on muun muassa kuumailmapallossa Tuusulan yllä.
Teuvo V. Riikonen tarjoaa 50-vuotiskakkukahvit Savonlinnan kristillisellä opistolla lauantaina 30.10. klo 10-15, jolloin opistolla on meneillään Kulttuurit kohtaavat -tapahtuma. Tapahtumalla on oma ohjelmansa, eikä tervehdyspuheille tai kukituksille ole varattu aikaa. Kukkarahat ja muut mahdolliset muistamiset tilille 113735-151756. Varat käytetään pääosin Afganistanin naisten ja tyttöjen mielenterveysprojektiin, osittain ekumeniaan.

FAKTA Teuvo V. Riikonen
Syntynyt Tuusulassa 2.11.1960
Savonlinnan kristillisen opiston rehtori, pappi ja kirjailija. Kuudestoista kirja ilmestyy marraskuussa. Kirja käsittelee israelilaista kibbutziliikettä.
Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja, Savonlinnan kaupunginvaltuutettu, kirkolliskokousedustaja.
Perhe: vaimo ja neljä lasta, joista nuorin lukiossa.
Juossut 12 maratonia neljällä eri vuosikymmenellä, viimeksi syyskuussa 2010.
Oli Golanin rauhanturvajoukoissa diakonina 1987-1988 ja Afganistanin kriisinhallintajoukoissa sotilaspappina 2008.