teuvovriikonen.fi - haastatteluja

Askel lehti lokakuu 2014

Sielun juurilla
Tällä hetkellä Libanonissa sotilaspastorina palveleva Teuvo V. Riikonen esitteleePeter Halldorff kirjan Sielun juuri (Kirjapaja).
– En muista miten sen löysin, luulen että kirja löysi minut. Palaan siihen vuosittain ja luen uudestaan. Joskus se on ollut mukana Kreikan Patmoksen saarella matkallani. Olen myös käsitellyt sen teemaa omassa kirjassani Armollinen erämaa (Katharos 2009).
– Ruotsalainen helluntailainen vei minut maailmaan, josta en ole päässyt irti. Alkukirkon, erämaaisien ja hengellisten äitien opetukset johtivat tuohon ihmeelliseen odotuksen maailmaan, joka on ollut tyypillistä alkuvuosisatojen kristityille, luostareille ja erämaan kilvoittelijoille. Siinä on jotain täydellisen erilaista, mitä tämä pinnallinen ”nyt heti kaikki” -kulttuuri syöttää meille koko ajan. Erämaaisät ja hengelliset äidit luopuivat jostakin ja saivat tilalle jotakin erilaista ja enemmän.
– Sielun juuri opettaa minulle matkan tekoa. Matkoja on monia, joista itselleni kolme tärkeintä ovat matka uuteen tuntemattomaan, matka omaan sisimpään ja matka kotiin ja Kotiin.
– Myös eri rukoustraditiot ja perinteet ovat tulleet tutuiksi kirjan kautta. Kaikki on osa kaksituhatvuotista yhteistä perintöä, jota nyt olen opettelemassa Libanonissa maroniittikristittyjen yli 1400 vuoden historiasta.