Puhe Savonlinnan seudun sotaveteraanien joulujuhlassa 26.11.2009
Savonlinnan kristillisellä opistolla

KUNNIOITETUT SOTAVETERAANIT- JA SOTAVETERAANINAISET,
ARVOISA JUHLAYLEISÖ!

Salpalinja on sanana tuttu monelle sotaveteraaninaiselle ja miehelle. Ja myös monelle muulle Suomen historiaa tuntevalle. Minulla oli tilaisuus viime kesänä eräällä veneretkellä tutustua yhteen salpalinjan linnoitukseen. Salpalinja oli talvisodan jälkeen Suomen itä-rajan läheisyyteen rakennettu puolustuslinja. Rakentaminen aloitettiin ylipäällikkö Mannerheimin käskystä ja sen pituus oli 1200 km ja se koostui sadoista linnoitteista. Salpalinja on yhä Suomen suurin rakennustyömaa, kun enimmillään jopa 35.000 miestä ja 2000 lottaa oli töissä ja muonittamassa. Salpalinjan tyypillisin kantalinnoite oli konekivääri- ja majoituskorsu, joita tehtiin 170 kappaletta. Linnoituksen on laskettu maksaneen tuon ajan rahassa noin 2,5 miljardia markkaa.  

Salpalinjalla ei koskaan taisteltu. Jatkosodassa kesällä 1944 Neuvostoliiton hyökkäys saatiin pysäytetyksi ennen linjaa. Linja oli kuitenkin osittain miehitettynä nostoväellä ja vanhemmilla reserviläisillä kesän aikana. Aseman merkitys oli välillinen: taistelussa se muodosti puolustustaistelujen henkisen selkärangan kesällä 1944. Salpalinja oli myös sotataidollisesti viimeinen kiinteisiin puolustusasemiin perustuva linnoitusketju. Toisen maailmansodan jälkeen sotataito on muuttanut muotoaan. Linjapuolustuksesta on siirrytty aluepuolustukseen.
Salpalinjaa voidaan perustellusti sanoa viimeiseksi puolustuslinjaksi.

Arvoisa juhlaväki.
Salpalinja opettaa meille monia asioita. Tärkeää on tehdä työtä yhdessä. Tärkeää on hoitaa oma osuus. Tärkeää on muistaa, että henkisillä ja myös hengellisillä arvoilla on merkitystä. Salpalinja muodosti henkisen selkärangan puolustustaisteluissa. Suomen kansa oli käsittämättömän yhtenäinen talvisotaan lähdettäessä 70 vuotta sitten. Yhtenä merkittävimpänä asiana pidettiin presidentti Kyösti Kallion radiopuheita, jossa hän valoi toivoa ja kehotti myös turvautumaan Jumalaan hädän hetkellä.
Tänään Suomi on itsenäinen ja vapaa kansakunta. Siniristilippu liehuu salossa. Lamasta ja taantumasta huolimatta maassamme monet asiat ovat hyvin. Mutta näin ei olisi, elleivät vuosikymmeniä sitten ihmiset olisi hoitaneet omaa osuuttaan. Sotaveteraanit aivan eturintamassa ja takana monet naiset ja kotijoukot sekä koko kansa seisoi yhtenä rintamana.
Linja piti. Hädän hetkellä kansa myös rukoili, kääntyi Kaikkivaltiaan puoleen. Henkisellä ja hengellisellä selkärangalla oli merkitystä samalla tavalla kuin Salpalinjalla oli merkitystä puolustustaisteluissa henkisenä selkärankana.

Kunnioitetut sotaveteraanimiehet - ja naiset! Meillä on vielä aikaa osoittaa teille kunnioituksemme ja kiitoksemme. Niin tänäänkin. Ilman teidän oman osuutenne hoitamista meillä ei olisi isänmaamme vapautta, hyvinvointia, rauhaa eikä myöskään kokoontumisvapautta. Linja piti.
Lämpimät ja kunnioittavat kiitokset meidän nuorempien ikäpolvien puolesta
Tänään jälleen perinteisesti tällä Savonlinnan seudun sotaveteraanien joulujuhlalla avaamme Savonlinnan kristillisen opiston joulujuhlakauden.
Te tullessanne tuotte meille joulun odotuksen.
Henkilökuntamme ja oppilaamme ovat tehneet oma osuutensa. Linja on pitänyt.
On syytä juhlaan. Adventti julistaa Kristuksen tulemista.
Lämpimästi tervetuloa!