SEURAKUNTALAINEN maaliskuu 2010

KIIMAA, KAUHUA JA KAUNAA

Kiimaa, kauhua ja kaunaa. Näillä kolmella K-kirjaimella alkavalla sanalla myydään Pauli Aalto-Setälän mukaan meille iltapäivälehtiä. Siis tiedäthän nuo lehdet, joita myydään kirkuvilla keltaisilla lööpeillä, jotka huutavat päivittäin meille päivän sensaatioaiheita. Olen muutaman kerran testannut ja käynyt kyseisiä lehtiä lukemalla tarkkaan läpi numerot ja todennut, että tämä väite pitää paikkansa. Meille tarjotaan koko ajan kiimaa, kauhua ja kaunaa.

Ja se mikä on yllättävää, sama uutisointi on levinnyt myös muuhun mediaan ja verkkouutisointiin. Näillä tehdään tulosta. Meitä kiinnostavat ihmisten avio- ja avoerot.
Seksiä ja piilopornoa pursuu joka välistä.
Arkkipiispavaalikeskustelussa muutamat tuskailevat jatkuvaa homoseksuaalikeskustelua ja jatkavat itse samaa keskustelua. Pinnallinen, laiska ja ammattitaidoton media laittaa molemmat ehdokkaat stereotypiaan, jonka pohjalta yhtä pinnallisen lukijan on helppo tehdä johtopäätös.
Netti keskustelussa aihe saa valtavan vastausten ryöpyn.
Julkkisten kihlaukset ja kuka oli kenen kanssa ja jätti kenet kiinnostaa. Ja seksuaalisuuden piti olla jokaisen oma asia.

Kauhua tuodaan meille maanjäristyksillä, siepatuilla lapsilla, hotelliin eteiseen tulevilla junilla ja liikenneonnettomuuksilla. Lentokoneen normaali rutiinitarkastus ja koneen kääntäminen takaisin omalle kentälle onkin pelottava asia. Entä jos? Kauhussa on se hyvä puoli, että sen perusteella on helppo myydä turvallisuutta. Mitä enemmän meitä pelottaa, sitä enemmän meidän pitää miettiä turvalukkoja, vakuutusturvaa ja auton sivuttaistörmäyssuojaa. Kauhua tarjoillaan myös Afgnaistanin kriisinhallintajoukon suomalaisen sotilaan mahdollisella kuolemalla ja unohdetaan, että joka vuosi Suomessa kuolee 2000-3000 miestä viinan väärinkäytön seurauksena.

Kauna on myös hyvä päivittäinen mielialan ylläpitäjä. Mikä kiinnostaisi enemmän kuin muiden palkat ja mahdolliset edut. Siksi meille tarjotaan kansanedustajien palkkatietoja, ministeriön osakkuuksia, piispojen etuja ja kunnanvaltuutettujen vuosituloja. Mikä onkaan mukavampi tieto, kuin tietää prosentuaalinen palkankorotus.
Hyväosaisten juhlavastaanotot ja köyhien leipäjonot ovat hyvä vastapari. Toisaalta kyllä ne Fortumin johtajien palkat olivatkin kohtuullisia. Onneksi eläkkeelle pääsevät yritysjohtajat sentään pääsevät junissa alennetulla hinnalla. Ja kaiken lisäksi ahtaajat haluavat muiden kustannuksella ahtaa itselle lisää palkkaa. Kauna ruokkii sopivasti annostettuna meidän alempia tuntoja.

Kiimaa, kauhua ja kaunaa. Elämä tarvitsee päivittäisen annoksen, jotta me jaksamme. Kiima, kauhu ja kauna pitävät mielen virkeänä ja seurakuntaisen siveänä. Vai pitääkö? Milloin nämä uutiset tulevat seurakuntia koskeviin uutisiin? Vai ovatko jo tulleet?

Teuvo V. Riikonen